Architektura | Design | Budownictwo
Szukaj:
 
 

Santander Data Center – komfort I funkcjonalność

Projekty

2021-02-03  Autor: Autor zewnętrzny   Źródło: Autor zewnętrzny   Kategoria: Projekty i realizacje

Modernizacja wnętrz Santander Data Center we Wrocławiu miała na celu uzyskanie komfortowej, funkcjonalnej i przyjaznej dla użytkowników przestrzeni pracy, która będzie jednocześnie uporządkowana i spójna estetycznie. Odpowiadająca za jej koncepcję Sabina Dziadosz zaproponowała połączenie tradycyjnego open space z przestrzeniami przystosowanymi do pracy w metodologii agile, a także wydzielenie stref pracy kreatywnej miejsc spotkań AdHoc oraz stref odpoczynku, poprawiających komfort pracy.

Budynek Santander Data Center powstał w latach 90. Obiekt łączy funkcje techniczne i biurowe – jedno skrzydło mieści serwery i ich zaplecze techniczne, drugie – biura. Po niemal trzech dekadach funkcjonowania wymagał modernizacji i dostosowania do współczesnych standardów komfortowych przestrzeni pracy. Jak twierdzi projektantka było to wyzwanie ze względu na konieczność zachowania struktury budynku – dość zwartej i ograniczającej przestrzeń. Dlatego wszystkie zabiegi projektowe skupiały się na wizualnym powiększeniu przestrzeni biurowych, ich otworzeniu i doświetleniu. Pierwszym krokiem w tym kierunku było usunięcie niskich, podwieszanych sufitów. Odsłonięty betonowy strop okazał się na tyle dobrze zachowany i wizualnie atrakcyjny, że zapadła decyzja o rezygnacji z wcześniej zaplanowanego malowania. „Modernizacje istniejących obiektów mają zupełnie inny charakter niż budowa nowych. W procesie często odkrywa się, że stan budynku wymaga zmiany wcześniejszych założeń, zastosowania innych rozwiązań. Jedne zmiany pociągają za sobą kolejne.” Tak właśnie było w przypadku sufitów Data Center – surowy beton wyglądał ciekawie, ale nie dawał odpowiedniego komfortu akustycznego. Nad biurowymi przestrzeniami open space zawisły więc liczne panele akustyczne: białe w strefach pracy, pokryte botanicznymi nadrukami w strefach spotkań i relaksu.

Witamy w naszym biurze

Jedną z najbardziej widocznych zmian była zmiana aranżacji holu wejściowego. Zmniejszono istniejące tu pomieszczenie techniczne, powiększono recepcję, dodano dodatkową bramkę dla wchodzących i wychodzących z budynku pracowników. Likwidacja zlokalizowanej w tym miejscu sali konferencyjnej pozwoliła na otwarcie przestrzeni i stworzenie wygodnej poczekalni. To wszystko sprawia, że ta przestrzeń jest bardziej przyjazna, a wrażenie to wzmacniają kolorowe akcenty, żywe zielone rośliny w strefie poczekalni, ciepły odcień drewnopodobnej okładziny na ścianach i ladzie recepcyjnej.
W celu wizualnego uprządkowania przestrzeni każde piętro w części biurowej ma swój dominujący kolor, który pojawia się głównie na wykładzinach podłogowych. Kolorystyka całości wnętrza jest jasna, optymistyczna, żywe kolory pojawiające się w akcentach i kwiaty doniczkowe oraz botaniczne nadruki na panelach akustycznych nadają jej przyjazny charakter.

Bezpieczeństwo całą dobę

Specyficzną częścią biura jest dział jednostki specjalnej Cyber Security. Odpowiadająca za bezpieczeństwo systemów oprogramowania banku, zajmuje wydzieloną strefę open space z dodatkową kontrolą dostępu. Tu organizacja powierzchni biurowej została przystosowana do specyfiki pracy jednostki: układ biurek w kształcie koniczyny ułatwia pracę zespołową oraz obserwację monitorów umieszczonych na ścianie, a także zapewnia ergonomię pracy – każde stanowisko ma tu dwa monitory komputerowe. Dział Cyber Security ze względu na długie godziny pracy (12-godzinne zmiany) wyposażono w wysokiej klasy fotele biurowe Mirra2 oraz biurka z regulowaną elektrycznie wysokością.

Więcej miejsca na relaks

W pozostałej części biura stanowiska pracy (biurka Maro Nowy Sty)l i fotele ustawione są w klasycznych „sześciopakach”. Towarzyszą im szafy z wbudowanymi kwietnikami, przegrody akustyczne Buzzi Space oraz szklane ekrany z możliwością wykorzystania jako tablice do notatek. Jako miejsca zebrań mogą służyć dwie salki konferencyjne (jedna z TV) – wyciszone za pomocą akustycznych sufitów kasetonowych oraz ścian dwuszybowych. Dodatkowo na open space została wydzielona strefa wypoczynku: chilloutroom oraz cafe point (gdzie wykorzystano m. in. hokery Swing Bejot). Pracownicy mają też do dyspozycji mini-szatnię w zabudowanej szafie. Dla polepszenia komfortu prowadzenia rozmów telefonicznych zainstalowano dwuosobową budkę telefoniczną VANK, która może służyć także jako mini-salka zebrań ad hoc.

Dynamiczne spotkania

W prawym skrzydle budynku znajduje się duża, zamknięta kuchnia, służąca do spożywania posiłków. Tu również znajdują się dwie salki konferencyjne: jedna ma mobilną ścianę umożliwiającą podzielenie jej na dwa mniejsze pomieszczenia.
W lewym skrzydle salek spotkań jest więcej: jedna większa tradycyjne, druga do spotkań nieformalnych. Ponadto chilloutroom w narożniku budynku też może służyć w razie potrzeby do spotkań ad hoc – a huśtawki Social Swing od Bejot sprawią, że na pewno nie będzie zbyt sztywnej atmosfery. W lewym skrzydle mieści się też sala do spotkań agile – AdHoc Cube. To pomieszczenie ma kształt sześcianu, a specjalna farba umożliwia notowanie pomysłów markerami wprost na ścianach. W lewym skrzydle mieści się też strefa mobilnych stanowisk pracy typu hot desk i kolejne trzy budki telefoniczne VANK.

Wasze opinie


Dodaj komentarz:

Treść komentarza: Podpis:

captcha

Przepisz kod:


Jak wstawić obrazek lub link do komentarza?
Drogi Czytelniku W-A.pl - w komentarzach w W-A.pl możesz wstawić zarówno linki jak i obrazki z zewnętrznych serwerów.
Aby wstawić aktywny link wpisz przed nim znaki [www], a po nim [/www] np. [www]www.w-a.pl[/www]
Aby wstawić obrazek wpisz przed jego adresem znaki [img], a po nim [/img] np. [img]www.w-a.pl/obrazek.jpg[/img]
UWAGA: Szerokość "cytowanych" obrazków może wynosić maksymalnie 570 pikseli. Wszystkie większe formaty nie będą wyświetlane.
W razie pytań i problemów piszcie do nas portal(at)w-a.pl

Redakcja W-A.pl nie odpowiada za treść opinii wyrażanych przez internautów piszących na stronach W-A.pl

Projekty i realizacje

W industrialnym klimacie, czyli mieszkanie w stylu loft od pracowni Sikora Wnętrza!

2021-02-18

Styl loftowy jest pełen przestrzeni i funkcjonalności. Do tego dochodzi niepowtarzalny nastrój nie tylko… »

Harmonijna gra stylów

2021-02-18

Czy każdy projekt wymaga podążania za schematami wyznaczanymi przez konkretne style i mody? A gdyby tak… »

Szarmancki. Nastrojowy penthouse projektu KANDO ARCHITECTS

2021-02-17

Męski. Wyrazisty. Dojrzały mimo młodej metryki. Z pozoru chłodny, a nawet nieco surowy, przy głębszym poznaniu… »

 

 
 
Copyright by W-A.pl 2002 - 2021 W-A.pl Projekt i wykonanie .apeiro