Aranżacja zadaszenia ogródka restauracyjnego

Poradniki...

31-10-2014  Autor: tarasola.pl   Źródło: tarasola.pl   Kategoria: Porady, produkty, technologie

Wielu restauratorów oraz właścicieli hoteli ma do dyspozycji taras, tak zwany ogródek, który wykorzystuje jako dodatkową przestrzeń dla gości. W okresie wiosennym i letnim jest to ulubione miejsce dla większości klientów.

Co na osłonę tarasu?

Ładna pogoda sprawia, że ogródki restauracyjne są wypełnione. Ale jakie rozwiązanie zastosować jeśli żar leje się z nieba, albo mimo wysokiej temperatury pada deszcz? Najpopularniejsze osłony tarasu, ogródka restauracyjnego to parasole, markizy i pergole. Chronią przed promieniami słonecznymi i przed lekkim deszczem. Pokryte są impregnowaną tkaniną. Niestety nie są one zbyt funkcjonalne – materiał stosunkowo szybko się brudzi, blaknie, osłony natomiast nie nadają się na silniejszy wiatr, nie sprawdzają się jako ochrona przeciwdeszczowa. Co więcej zastosowanie parasoli sprawia, że nogi i obciążniki przeszkadzają w komfortowym spędzaniu czasu.

Otwierane zadaszenia

Bardzo ciekawym rozwiązaniem i alternatywą dla wspomnianych osłon tarasu są otwierane zadaszenia tarasów i ogródków restauracyjnych. Są to najnowocześniejsze na rynku przesłony tarasów. W basenie Morza Śródziemnego są coraz popularniejsze, jako osłona przeciwsłoneczna, a w krajach skandynawskich jako ogród zimowy. W Polsce widać wyraźną tendencję wzrostową, gdyż zmienne warunki atmosferyczne i cztery pory roku sprawiają, że można w pełni wykorzystać funkcjonalność tych zadaszeń.

Co zyska restauracja montując otwierane zadaszenia?

Nic bardziej nie ucieszy restauratora jak możliwość przedłużenia sezonu ogródkowego, możliwość zapraszania gości na taras nawet wtedy, gdy za oknami jesienna słota. Takie możliwości dają otwierane zadaszenia. Sama konstrukcja z zadaszeniem sprawdzi się doskonale w lecie, gdy żar leje się z nieba, a goście wypoczywający na tarasie nie odczują wysokiej temperatury, cała magia jest zawarta w materiale pokrywającym zadaszenie, które odbija większość promieni słonecznych, nie nagrzewając osłoniętego miejsca.

Aby móc zapraszać gości na ogródek niemal przez cały rok, trzeba wyposażyć zadaszenie w przesuwne przeszklenia boków oraz promienniki ciepła. Przeszklenia ochronią od zmiennych warunków atmosferycznych, z kolei promienniki wysyłając bardzo przyjemne ciepło, ogrzeją organizmy i wszystko, co zawiera w sobie wodę. Takie rozwiązanie sprawi, że goście z przyjemnością będą spędzać czas na restauracyjnym tarasie.

Nowy typ zadaszeń dla restauracji, hoteli to nie tylko funkcjonalność ale też estetyka wykonania. Są one niezwykle eleganckie, a dobrze dobrany typ zadaszenia, kolorystyka, typ materiału będzie się świetnie komponował z budynkiem, pięknie wpisując się w architekturę otoczenia.

 
 
Copyright by W-A.pl 2007, e-mail: admin@w-a.pl      W-A.pl      www.wydział-architektury.com